Ana Sayfa / Haber / 17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

 Dünyada her 10 bebekten 1’i 37 gebelik haftası tamamlanmadan prematüre olarak doğmaktadır. Son yıllarda endüstrileşmiş ülkelerde prematüre doğum sayısının giderek arttığı bildirilmektedir. Avrupa ülkelerinin tamamında yılda yaklaşık 500 000 bebek prematüre doğarken, tek başına ülkemizdeki prematüre doğumların sayısı yılda 150 000’dir. Bu prematürelerin 50 000 kadarının doğum ağırlığı 1000 gr’dan düşük olup, tam bir yaşam savaşı vermektedirler.

Prematüre doğumlar bebek ölümlerinin en sık nedenidir. Prematüre doğumların yaklaşık %50’sinin nedenihenüz bilinmemektedir. Benim başıma gelmez demeyelim,hiç beklenmedik bir şekilde çocuklarımız, torunlarımız prematüre doğabilir.Prematüre doğumlar aileler için ağır bir duygusal yük, toplum için ağır bir ekonomik ve sosyal yük getirdiğinden, onların doğumukutlanmaz. Çünkü aileler şaşkınlık, tedirginlik, korku, kabullenmeme, isyan, suçluluk, sevgi, umut, bekleyiş gibi karmakarışık duygulariçindedir.

Kendileri küçük, sorunları büyük prematüreler o kadar immatürlerdir ki

Akciğerleri gelişmediğinden makineler yardımıyla soluyabilirler

Sindirim sistemleri gelişmediğinden annelerini ememez, damardan veya sondalarla beslenirler

Bağışıklık sistemleri gelişmediğinden enfeksiyon hastalıklarıyla savaşırlar 

Gözleri gelişmediğinden görme problemleriyle, körlükle mücadele ederler

Beyinleri gelişmediğinden kanama, serebralpalsi, okul başarısızlığı, mental gerilik riskiyle boğuşurlar.

Anne memesine değil karmaşık makinelere, kataterlere, sondalara, maskelere daha yakındırlar. Sayısız ağrılı işlemi yaşarlar, kan alırlar, kan verirler, ameliyat edilirler. Geceleri gündüzleri karışmıştır. O yaşta ne çok doktor, hemşireyle tanışmışlardır. 

Yaşamın kenarında ölüm-kalım mücadelesi veren minik kahramanlarımızın, anne karnındaki kadar güvenli bir ortama, kalpleri onlar için atan anne-baba desteğine, ihtiyaçları olan özel bakımı severek sunan deneyimli bir ekibe ihtiyacı vardır. Bilinsin ki, Pamukkale Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi çalışanları hemşiresi, doktoru ve yardımcı sağlık personeli, anne-babalarla el ele, kendilerini prematürelere adamıştır.

Amacımız ailelere, topluma sağlıklı, sekelsiz bireyler kazandırmaktır. İşimiz zor, biliyoruz. Ancak, prematüre doğumların azaltılması, her prematürenin yenidoğan yoğun bakım merkezlerinde, bu konuda eğitilmiş deneyimli bir ekip tarafından bakılması, prematürelerin büyüme, gelişme ve sorunlarının taburcu olduktan sonra da takip edilmesi konusunda toplumda farkındalık oluşturabilirsek,  inanın omuzlarımızdaki yük hafifleyecektir. Bu çetrefilli yolda en büyük destekçilerimizin, prematürelerimizin aileleri olduğunu biliyoruz.

Hepimizin Dünya Prematüre Günü kutlu olsun, prematürelerimiz sağlıklı ve mutlu olsun. 

Prof. Dr. Hacer ERGİN

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı