Ana Sayfa / Haber / BU SERGİ GEZMEYE DEĞER

BU SERGİ GEZMEYE DEĞER

BU SERGİ GEZMEYE DEĞER

 

 Denizli El Sanatları Derneği (DELSAD) tarafından düzenlenen Zerefşan”  (Tezhip, hat ve Çini ) sergisi PAÜ Hastanesi Sergi Salonu’nda büyük ilgi gördü.

Serginin açılışı Vali Yardımcısı İsmail Soykan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Gülsüm Çelebi, Pamukkale Halk Eğitim Md. Yrd. Ömer Özdemir ve Halime Atik,  Başhekim Prof. Dr. İbrahim Türkçüer ve Dernek Bşk. Yrd. Doç. Dr. Habibe Kahvecioğlu Sarı tarafından yapıldı.

Açılış konuşmalarının ardından kursiyerlere teşekkür belgeleri takdim edildi.

Serginin adı olan “Zerefşan“,tezhipte kullanılan tekniklerden olup Farsça’da “Altın saçıcı, altın saçan” anlamına gelmektedir. Sergide Geleneksel El Sanatlarından olan “Tezhip, Hat ve Çini” den oluşan toplam 60 adet eser yer almaktadır. Eserler 31 kursiyerin gönüllerindeki sanat aşkı ve fırça darbelerinde hayat buldu. Kursiyerler eserlerinde, çoğunluğunu hocaları Ünzile Türkmen ve Handan Aydeşkin’in tasarladığı özgün desenleri kullandılar.

Tezhipte yapılan eserlerde 22 ayar beyaz ve sarı altın kullanıldı. Altının yanı sıra guaj, sulu boya, akrilik vb. boyalar da kullanılarak çini eserlerde geleneksel desenler uygulandı. Nadir olarak özgün çalışmaların da bulunduğu sergide, ilk defa Çini ile ağaç oyma  tekniğinin (hak etmek) birleştirilmesinden oluşan eserler de yer almaktadır. Sergideki ağaç oyma eserler hakkak İzettin Tütüncüler tarafından üretilmiştir. 

 PAÜ Hastaneleri Sergi Salonu’nda açılan sergi 14 Nisan tarihine kadar açık kalacak olup çalışanlar ve Denizlili tüm sanatseverler sergiye davetlidir.