Ana Sayfa / Haber / DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

PAÜ Hastanesinde Dünya Prematüre Günü Etkinliklerle Kutlandı

            PAÜ Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünite sorumluları  Prof. Dr Hacer Ergin ve Prof. Dr. Özmert M.A. Özdemir anne sütünün önemini anlatmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlediler.

Prof. Dr. Hacer Ergin Dünya Prematüre Günü Nedeniyle açıklamalarda bulundu ;Anne sütü, taklit edilemeyen mucizevi içeriğiyle her bebek için en uygun ve ekonomik  bir besin olup, ilk 6 ay sadece anne sütü, daha sonra 2 yaş ve ötesine kadar tamamlayıcı besinlerle birlikte anne sütü verilmesi, bebeklerin optimal beden ve beyin  büyümesini sağlamaktadır. Anne sütü, iyi bir besin olma dışında bağışıklık sistemini güçlendirici, düzenleyici  etkisiyle bebekleri enfeksiyon hastalıkları ve alerjik hastalıklardan korumakta, şeker hastalığı riskini azaltmaktadır. Anne sütüyle beslenen bebeklerin daha zeki oldukları, ince motor hareketler konusunda  daha becerikli oldukları, akademik başarılarının daha yüksek olduğu tartışmasız kabul edilen gerçeklerdir. Son yıllarda anne sütünde bulunan alfa laktalbuminin kanserden koruyucu etkilerinin gösterilmesi oldukça heyecan vericidir. Emzirme, anne-bebek arasında, etkileri ömür boyu süren sevgi bağının kurulmasını da sağlar.

Anne sütü her bebeğin hakkı olup, bütün bebeklerin annesini emerek hastaneden taburcu edilmesi sağlıkta kalite göstergesidir. Hastanemiz 2004 yılından beri “Bebek Dostu Hastane” olup, tıbbi bir engel olmadıkça tüm bebeklerin anne sütüyle beslenmeleri amaçlanmakta, bu amaca ulaşmak için doktorundan hemşiresine her kademedeki sağlık personeli yoğun çaba göstermektedir. Zamanında doğan sağlıklı bebeklerin tersine hayati tehdit eden ağır sorunlarla başetmek zorunda olan prematürelerin anne sütüyle beslenmesi ve hastaneden annesini emerek taburcu edilmesi çok daha önemlidir. Sağlık Bakanlığı’nın da önerisi doğrultusunda, PAÜ Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi  uzun süredir “Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi” olma konusunda çaba göstermektedir. Öyleki doğum ağırlığı 1500 gramdan küçük olan prematürelerin %92’si üniteden annesini emerek taburcu edilmektedir. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünite sorumluları  Prof. Dr Hacer Ergin ve Prof. Dr. Özmert M.A. Özdemir bu can alıcı konuyu gündemde tutmak amacıyla Dünya Prematüre Günü etkinlikleri kapsamında 16.11.2018 tarihinde Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde ailelerin de katıldığı, şölen havasında bir etkinlik düzenledi. Takiben  19.11.2018 tarihinde Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi  Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr Nilgün Kültürsay ve Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen’in moderatörlüğünde “Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi” konulu bir sempozyum düzenlendi. Sempozyumda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Mehmet Yalaz “Anne Sütü Bir Mucizedir, Neden mi?”, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Hemşiresi Gülay Öncel “Emzirme Yolculuğumuz”, Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi  Dr Öğretim Üyesi Aslı Çavuşoğlu Aksoy ise “Bir Prematüre Annesinin Penceresinden” başlıklı konuşmaları yaparak sempozyumu tamamladılar.                 

Prof. Dr. Ergin , anne sütünün aynı zamanda kök hücre kaynağı olduğunu vücuttaki

tüm hücrelere dönüşebilen ancak kanser hücrelerine dönüşmeyen kök hücrelerin hasarlanan doku ve organların tamirini sağladığını belirterek anne sütünün önemini bir kez daha vurguladı.