Ana Sayfa / Haber / KÖK HÜCRE ETKİNLİĞİ

KÖK HÜCRE ETKİNLİĞİ

KÖK HÜCRE ETKİNLİĞİ

KÖK HÜCRE BEKLEYEN HASTALAR İÇİN "UMUT OLALIM" ETKİNLİĞİ

Denizli'de Kök Hücre bağışı konusunda farkındalık oluşturmak için 11 Ocak Cuma saat 10:00-17:00 arası Pamukkale Üniversitesi Hastanesi önünde kampanya düzenlenecektir. Pamukkale Üniversitesi öncülüğünde ve Kızılay desteğiyle gerçekleşecek olan etkinlikte çocukluk çağındaki kanser vakalarında birinci sırada yer alan lösemiye ve yetişkinlerdeki kan ile ilgili hastalıklara karşı umut olmak için Denizli halkını Cuma günü kan ve kök hücre bağışı etkinliğinde bir araya gelmelerini bekliyoruz.

Ülkemizde kök hücre bekleyen hastalarımıza umut olabilmek amacıyla hep birlikte bağışçı olmak için kan örneği verme etkinliğinde bir araya geliyoruz. 18-50 yaş arası kronik hastalığı olmayan herkesi Cuma günkü etkinliğe davet ediyoruz.

Kök Hücre Tedavisi Uygulanan Hastalıklar

           -Kemik iliği kanserleri

           -Lenfomalar

           -Çeşitli organ kanserleri

           -Kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar

           -Kalıtsal anemiler

           -İmmün yetersizlikler

           -Kalıtsal metabolik hastalıklar

 Bağışçı olmak isteyen  kişiler;

1-18-50 yaş aralığında olmalıdır.

2- Sağlıklı bir kişi olmalıdır. (Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV ( AIDS ) tanısı almamış olan kişiler) 

Hematoloji BD. Başkanı Prof. Dr. Nil Güler  konuyla ilgili açıklamada bulundu ; Birkaç ay önce gayet sağlıklı kan sonuçlarınız varken, son yaptırdığınız kan tahlilinde lösemi olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Garip bir şekilde büyüyen lenf beziniz size lenfoma ‘lenf bezi kanseri’ tanısını getirebilir. Bir gün sağlıklı bireyler arasındayken diğer gün yatakta yatan kişi siz olabilirsiniz. Teşhisinizi öğrendiğiniz anda, 24 saat içinde,  daha size ilk kan nakliniz bile yapılmadan alınan kan örneğinizden ‘doku uyum testi’ için kan örneğinizi gönderiyoruz. Kardeşler, kuzenler gerekirse anne-baba taramalarını siz hastaneden daha taburcu olmadan tamamlıyoruz. Bütün bu çaba lösemi hastası kök hücre nakline gidecek olursa bir an önce onu nakil işlemine hazırlamak için…  Akrabalardan taramanın sonucu donör (verici) bulunamadığında Türkiye ve Uluslararası tarama işlemleri başlatılıyor. Hastanın donörünü bulmak ne kadar gecikirse, kök hücre nakline kadar hastalığı tekrar nüks etmesin diye tekrar tekrar tedavi almak zorunda kalabiliyor. Donörü bulunan hasta ise ilk tedaviden sonra nakil işlemlerini beklerken daha az kemoterapi almak zorunda kalıyor, bir an önce nakil işlemine alınıyor. Bu zorlu süreçte ne kadar çok kişi kök hücre vericisi olarak taranırsa donörü Türkiye’den bulma şansımız artıyor. Ülkemiz gibi nüfusun çok olduğu, yardım severliğin önemli özelliklerimizden olduğu bir ülkede ‘kök hücre’ ve ‘kan bağışçı’ sayısının çok olmasını bekliyor ve umut ediyoruz. Bir gün kan nakline veya kök hücre nakline ihtiyaç duymamanız, ihtiyaç duyarsanız da bir an önce bağışçıyı bulmanız dileği ile…

            Kök Hücre Nakil Sorumlusu Doç. Dr. Sibel Kabukçu Hacıoğlu yaptığı açıklamada ; “Türkiye’de başta Kemik İliği Kanserleri, Kemik iliği yetmezlikleri ve Lenf bezi tümörleri olmak üzere çeşitli nedenlerle Kök Hücre bekleyen binlerce hasta bulunmakta. Ne yazık ki, bu hastaların birçoğunda Türkiye’deki kemik iliği bankalarında uyumlu kök hücre bulunmadığı için yurtdışındaki kemik iliği bankalarında umut arayışına girmek zorunda kalıyoruz. Yarın biz veya ailemizden biri bu hastalıklarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu yüzden bu konuda hepimize görev düşüyor. Bir insana yaşam armağan etmek, bir cana umut olmak dünyanın en güzel duygularından biri olacağını düşünerek tüm halkımızı bu etkinliğe çağırıyoruz.” dedi.