Ana Sayfa / Haber / PAÜ HASTANESİNDE GERÇEĞİ ARATMAYAN TATBİKATLAR

PAÜ HASTANESİNDE GERÇEĞİ ARATMAYAN TATBİKATLAR

PAÜ HASTANESİNDE GERÇEĞİ ARATMAYAN TATBİKATLAR

 

PAÜ Hastaneleri olarak 2018 yılı hastane afet planında yer alan eğitimler ve tatbikatlardan (mavi kod, beyaz kod, pembe kod) prosedürlere göre planlanarak tamamlandı.

           Hastane Müdür Yardımcısı Osman Dirmilli tatbikatlar hakkında açıklamalarda bulundu ; mavi kod (kardiak arrest) tatbikatı hastanemiz radyoloji anabilim dalı sekreterliği önünde bir hasta yakının aniden düşüp bayılması şeklinde gerçekleşmiş olup , olayı gören personellerin hastane santralinden 2222 kodlu telefonu araması sonucu santralin mavi kod anonsunu bütün hastane bloklarında duyulacak şekilde 3 defa tekrarlamasıyla tatbikata başlanmıştır. Görevli olan mavi kod ekibinin anında olay yerine gelmesi ve hastaya müdahale etmesi ile tatbikat sonlandırılmıştır.

             Beyaz kod (personele şiddet) tatbikatı ise sağlık müdürlüğü 112 ekibinden anons ve ambulans desteği istenerek planlandı.112 ekibinin organize sanayiye gitmekte olan bir servis aracının kaza yapması sonucu çok sayıda yaralı bulunduğu ve bu yaralılardan 10-15 civarında hastanın hastanemize gönderileceğinin acil servise anonsu ile tatbikata başlandı.          112 ve hastanemize ait 3 ambulansla yaralılar acil servise taşınmış, acil servisin triaj işlemlerinden sonra, yaralılara müdahalesi esnasında hasta yakını rolündeki personellerin  güvenlik, doktor ve paramedik görevlilerine sözlü   ve fiziki saldırıları sonucu beyaz kod 1111 aranarak aktive edilmiştir. Prosedür gereği beyaz kod tutanakları hazırlanmış hastane polisi vasıtasıyla kınıklı polis merkezinden polis desteği istenerek tatbikat sonlandırılmıştır.

             Pembe kod (bebek kaçırma) tatbikatı da hastanemiz doğumhane katında yeni doğum yapan bir annenin başında bulunan hasta yakınlarının bebeğin ismi konusundaki tartışmaları ve gürültü çıkarmaları sebebiyle odadan hemşire odasına çağrılmaları esnasında bebeğin kadın kılığına girmiş erkek personel tarafından kaçırılmasıyla başlatılmıştır. Doğumhane hemşiresinin 3333 numaralı santral hattını araması ve santral görevlisinin 3 defa pembe kod anonsunu yapmasından sonra hastanemize ait bütün giriş çıkışlar güvenlik görevlilerince kapatılmış, bütün kameraların bulunduğu ana merkezden kat kameralarının sıkı takibi sonucu bebeği kaçıran kadın kılığındaki şahıs acil servis çıkışında yakalanarak,polise teslim edilmiş ve pembe kod tutanağı tutulup bebek annesine teslim edilmiştir.

               Afet Yönetim Birim Sorumlusu Osman Dirmilli;  son olarak her üç tatbikatta personelin özverili çalışmaları ve daha önce verilen kodlar eğitiminin sayesinde başarıyla tamamlandığını belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti, tatbikatların devam edeceğini bildirdi.