Ana Sayfa / Haber / PAÜ HASTANESİNE YENİ BİR ÜNİTE DAHA AÇILDI

PAÜ HASTANESİNE YENİ BİR ÜNİTE DAHA AÇILDI

PAÜ HASTANESİNE YENİ BİR ÜNİTE DAHA AÇILDI

            PAÜ Hastanesi yeniliklere devam ediyor. Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Ayaktan Tedavi Ünitesi açılarak  hastalarımıza hizmet vermeye başladı.

Çocuk Hematoloji BD. Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Ay ünitenin kuruluş amaçları hakkında açıklamalarda bulundu; “Lösemi, lenfoma gibi kanserli çocuk hastaların tedavileri yaklaşık 2 yılı bulmaktadır. Bu süre zarfında hastalara kemoterapi ilaçlarının bir kısmını intravenöz yoldan (damardan) vermekteyiz. Bu kadar uzun süreli ve hastaneye bağımlı tedavi nedeniyle çocuk hastalarımız sosyal ve psikolojik yönden olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca hastaneye yatış süreleri uzadıkça hastane enfeksiyon riskleri artmaktadır. İşte bu nedenlerle; kemoterapilerini servise yatış yapılmadan mümkün olan en kısa zamanda ve güvenli bir ortamda uygulamak amacıyla ayaktan tedavi ünitemizi kurduk. Bu sayede kanserli çocuk hastalarımızın hastanede kalış süreleri azalacak, dolayısıyla hastane enfeksiyon riskleri düşecek ve aynı zamanda sosyal ve psikolojik açıdan hastalığın yarattığı olumsuz etkiler kısmen ortadan kalkacaktır. Yine kanserli çocuk hastalarımıza daha güvenli kemoterapi uygulamamız için taktığımız kateterlerin bakımını bu ünitemizde rahatlıkla yapabileceğiz. Ayaktan tedavi ünitemizden sadece kanserli çocuklarımız yararlanmayacak, aynı zamanda kemik iliği yetmezliği, talasemi major, orak hücre anemisi ve kronik hemolitik anemi tanılı çocuk hastalarımıza kan ürünü (eritrosit ve trombosit transfüzyonları) destek tedavilerini bu ünitemizde vermeyi planladık. Ayrıca ayaktan tedavi ünitemiz sayesinde, hemofili ve von willebrand ( kanama bozukluları )hastalığı gibi kalıtsal faktör eksikliği olan hastalarımıza kanamalarının önlenmesi (profilaksi) ve akut kanamalarda hızlı tedavi için self infüzyon eğitimi ve konjenital  ( kalıtsal ) ağır nötropenik  hastalara ve ebeveynlerine G-CSF cilt altı  uygulama eğitimi verebileceğiz. İmmun trombositopenik ( pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin sayısal azalması ) hastaların servise yatmalarına gerek kalmadan IVIG tedavisi alması, bağışlık sistemi bozukluğu tanısı konmuş çocukların profilaktik IVIG uygulamaları, kalıtsal metabolik hastalıklarda hastalara günübirlik tedavi ile enzim replasmanı ( vücutta eksik olan proteinin yerine konması ) ünitemizin diğer avantajları olacaktır.  

Başhekim Prof. Dr. İbrahim Türkçüer de ünitenin sadece ilimiz değil bölgeye hizmet vereceğini belirterek, hastanemize tedaviye gelen çocuklar açısından önemini de vurguladı.