Ana Sayfa / Haber / PAÜ HASTANESİNİN EVSAHİPLİĞİNDE YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ÇALIŞANLARI KURSU BAŞARIYLA TAMAMLANDI

PAÜ HASTANESİNİN EVSAHİPLİĞİNDE YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ÇALIŞANLARI KURSU BAŞARIYLA TAMAMLANDI

PAÜ HASTANESİNİN EVSAHİPLİĞİNDE YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ÇALIŞANLARI KURSU BAŞARIYLA TAMAMLANDI

PAÜ HASTANESİNİN EVSAHİPLİĞİNDE YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ÇALIŞANLARI KURSU BAŞARIYLA TAMAMLANDI

 PAÜ Hastanesi  Yenidoğan Ünitesi hemşire ve doktorları çevre illerin de katılımlarıyla gerçekleştirdikleri  EgeNeoSim  kursunu tamamlayarak  sertifikalarını aldılar.

Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde(YYBÜ) yeni teknolojilerin ve surfaktan gibi ilaçların kullanılması ile çok küçük bebekler de yaşatılmaya başlanmıştır. Bu sonuçlara ulaşılmasında yeni doğan yoğun bakım personelinin güncel bilgi ve beceriler ile donatılmış olması önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda yenidoğan yoğun bakım ünitesi doktor, hemşire ve personeli de güncel bilgi ve becerileri kazanma konusunda yoğun çaba sarf etmektedir. Halen üniversitemiz YYBÜ’de yenidoğan canlandırması  eğitimi almayan doktor ve hemşireler çalıştırılmamaktadır. Hemşirelerimiz hizmet içi eğitim programlarının yanında Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği  yenidoğan yoğun bakım hemşiresi eğitimlerine de katılmaktadır. Tüm bunların sonucu olarak 1000 gramdan küçük bebeklerin serebralpalsi, körlük, sağırlık, zeka geriliği gibi sorunları olmadan hayata kazandırılma oranları giderek artmaktadır.

Bu kapsamda 10-11 Ekim 2015 tarihinde Colossea Termal Otel’de düzenlenen Ege Üniversitesi  12. Simüle Uygulamalı Yenidoğan İnvaziv Girişimler “EgeNeoSim” Kursu’na Pamukkale Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Hacer Ergin ve Doç. Dr. Özmert  Özdemir ev sahipliği yapmıştır. Bu toplantıya üniversitemiz hastanesi doktor ve hemşireleri yanında bazı özel hastanelerden,  Aydın,  Isparta gibi çevre illerden de katılım olmuştur.

 Ekipler senaryoya uygun olarak hazırlıklarını yaptıktan sonra gerçeğe yakın ortamda bebeğin bulgularına göre müdahalelerini gerçekleştirdi. Bebek monitorize edildiğinde oksijen satürasyonları, kalp tepe atımları ekrana getirildi. Yanlış uygulamalarda bebek kaybedildi. Uygulamaların tümü ekrana yansıtılarak eksiklikler, yanlışlar kursiyerler tarafından tartışıldı. Acil bebek karşısında gerçek hayattaki heyecanı yaşayan, bebeği kaybetmemek için büyük uğraş veren katılımcılar, teorik bilgilerini pratik uygulamalarla pekiştirerek, gerçek hastalara müdahale edebilme özgüven ve deneyimleri kazanmış oldular.

Prof. Dr. Nilgün Kültürsay’ın moderatörlüğünde yürütülen bu kursta Prof. Dr. Mehmet Yalaz ve Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu konuşmacı ve uygulamacı olarak, Uzm. Dr. Fırat Ergin, Uzm Dr. Özgün Uygur, Hem. Nalan Yalçın Baltacı, Hem. Tülin Özdemir, Hem. Nazmiye Can pratik uygulamalarda ve Elif Kocaöğüt kurs sekreteryasında görev aldılar. Büyük bir başarıyla tamamlanan kurs sonunda katılımcılara sertifakaları törenle verildi.