Ana Sayfa / Birimler / Anesteziyoloji ve Reanimasyon

Anesteziyoloji ve Reanimasyon

 

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümünde Verilen Tıbbi Hizmetler

Bölümümüz anestezi ve ağrı polikliniklerimiz , 21 ameliyathane, hazırlık ve derlenme üniteleri ve 35 yataklı yoğun bakım ünitesi, 10 yataklı ağrı ünitesi ile hizmet vermektedir. Ameliyathane ve yoğun bakımda kullanılan anestezi cihazları, monitörler ve ventilatörler yüksek teknoloji ürünüdür.

Anestezi polikliniği:

Ameliyat olacak hastaların ameliyat öncesi tıbbi, laboratuar ve radyolojik değerlendirilmeleri ve muayeneleri yapılmaktadır. Anestezi uygulaması için hasta bilgilendirilmekte, kendisi için uygun olabilecek anestezi yöntemleri önerilmekte ve hastanın onayı alınmaktadır.

 

Ameliyathanede günübirlik veya yatan hastalar için anestezi uygulamaları yapılmaktadır.

Anestezi uygulanmadan önce yatan hastalar anestezi doktorlarımız tarafından ziyaret edilerek gerekli tetkikler, diğer bölümlerin değerlendirmeleri, önceki tıbbi geçmişi ile birlikte hastanın tıbbi durumu değerlendirilmekte ve ameliyat hazırlıkları kontrol edilmektedir.

Hastalardan yaşlarına uygun sürelerde anestezi öncesi bir şey yiyip içmemeleri ve aç kalmaları istenir.

Hastalarımızın kendisinde ya da ailesinde önceki anestezi uygulamalarında bir sorun olup olmadığının anestezi doktoruna iletmeleri önem taşımaktadır.

Anestezi doktoru uygun görürse ameliyata hazırlayıcı, heyecan, bulantı giderici, salgıları azaltıcı, istenmeyen refleksleri azaltıcı ve rahatlama sağlayıcı ilaçlar verebilir.

Ameliyat öncesinde hastanın üzerinde takma diş, gözlük, saat, takı gibi metal eşyalar çıkarılmalıdır, oje, ruj ve makyaj varsa bunlar temizlenmelidir.

Günümüzde yapılacak ameliyatın türü, hastanın durumu ve isteği gibi bazı faktörlere bağlı olarak hastalara genel, bölgesel ya da lokal anestezi uygulamaları yapılabilir. Genel anestezide hastanın bilinci ve ağrı duyusu ortadan kaldırılırken, lokal veya bölgesel anestezi uygulamalarında ameliyat sahasına giden sinirler veya omurilikte bulunan sinirler geçici olarak duyarsızlaştırılmaktadır.

Ameliyathanede anestezi başlangıcından derlenme ünitesine çıkarılana kadar hastaların kalp atışı, kan basıncı, kan oksijen miktarı, vücut ısısı, solunumu gibi yaşamsal bulguları modern cihazlarla izlenir. Anestezi doktoru ameliyat bitene dek hastanın başında bulunur ve hastanın solunumu, dolaşımı, analjezi gereksinimi, kanama, idrar miktarı gibi pek çok bulguyu izler ve gereken serum, ilaç ve kan, kan ürünleri tedavilerini yapar.

Ameliyat sonlandığında anestezi doktoru hastayı uyandırır, hasta ile birlikte derlenme odasına gider. Hasta servisteki yatağına güvenle gidebilecek hale gelene dek derlenme ünitesinde bakımı sağlanır.

Monitörize anestezi bakımı:

Bazı anestezi gerektirmeyen cerrahi girişimlerde özellikle de yandaş hastalıkları olan hastalar için anestezi doktoru hastanın yanında bulunur, yaşamsal bulguları izler, gereken ilaç ve tedavileri uygular.

Ameliyathane dışı anestezi:

Ameliyathane dışında yapılacak bazı tanısal veya tedavi amaçlı işlemlerde hastaların ağrı, endişe, huzursuzluk duymaması veya hareket etmemesi için anestezi veya sedasyon (sakinleştirme) gerekebilir.

Gerektiğinde kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde doğum ağrısı ve küretaj için, psikiyatri kliniğinde elektrokonvülzif tedavi için, tanısal ve girişimsel radyoloji ve anjiyografi ünitelerindeki hastalar için, onkolojik tedaviler için, manyetik rezonans ve tomografi gibi görüntüleme işlemleri için ameliyathane dışı anestezi uygulamaları yapılmaktadır.

Tüm servislerde yatan hastalar için bölümümüzden istek yapıldığında konsültasyon, damar yolu açılması, santral venöz kateterizasyon, monitörizasyon ve kardiyopulmoner resüsitasyon işlemleri yapılmaktadır.

Yoğun bakım ünitesi:

Kritik hastaların solunum, dolaşım gibi yaşamsal bulguları yakından izlenerek desteklenir ve gereken her türlü sıvı, ilaç ve beslenme tedavileri yanısıra hastalığına özgü tedaviler düzenlenir. Bu ünitede solunum yetmezliği, zehirlenmeler, ameliyat sonrası bakım gerektiren hastalar, ameliyat sırasında sorun gelişen hastalar, travma hastaları, çoklu organ yetmezliği olan hastalar, beyin ölümü gelişmiş ve organ bağışı yapan hastalar yanı sıra ağır enfeksiyon, ağır böbrek yetmezliği gibi sistemik dahili sorunları olan hastalar takip ve tedavi edilmektedir.

Ağrı tedavisi:

Ağrı hastaları için akut (yeni başlayan) veya kronik (süreğen) ağrı tedavileri yürütülmektedir. Hastanın klinik durumuna göre ameliyat sonrası ağrı ve kronik kanser ağrısı gibi şiddetli ağrıların tedavisinde ilaç tedavisi, sinir blokları, hasta kontrollü ağrı tedavisi, küçük bir ameliyat ile ağrı önlenmesinde kullanılan araçların yerleştirilmesi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

 

Yataklı Servis

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri

Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi 1

Mavi Bina 4.kat

 

Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi 2

Plaza Binası 1.Kat

Kınıklı Kampusü- Kınıklı/DENİZLİ

Tel : 296 6328 - 296 5568

 

Poliklinik

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri

Poliklinik Binası Zemin Kat

Kınıklı Kampusü- Kınıklı/DENİZLİ

Tel : 0258 296 4760

 

Ağrı Polikliniği

Plaza Yataklı Servis 3.Kat A Koridoru

Tel : 0258 296 6495

 

  • Prof. Dr. Hakan Erbay
  • Prof. Dr. Erkan Tomatır
  • Prof. Dr. Simay Serin
  • Prof. Dr. Hülya Sungurtekin
  • Doç.Dr. Habip Atalay
  • Dr. Öğr. Üyesi İlknur Hatice Akbudak