Ana Sayfa / Birimler / Çocuk Alerji ve İmmunolojisi

Çocuk Alerji ve İmmunolojisi

 

Çocuk Allerji&İmmünoloji Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç Dr Ebru ARIK YILMAZ

Eğitim: Tıp Doktoru (1998-2004, Çukurova Üniversitesi, Adana)

              Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı (2005-2010, Dr Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH, Ankara)

              Çocuk Allerji ve İmmünoloji Uzmanlığı (2010-2014, Hacettepe Üniversitesi)  

 

Çocuk İmmunolojisi ve Alerjik Hastalıklar Bilimdalı

Pamukkale Üniversitesi Çocuk Allerji & İmmünoloji Bilim Dalında,  çocukluk çağında (0-18 yaş) görülmekte olan alerjik ve immünolojik (bağışıklık sistemi ile ilgili) hastalıkların tanı, tedavi ve takipleri  yapılmaktadır.

Çocuklarda astım, alerjik rinit (alerjik nezle/bahar nezlesi/saman nezlesi), besin allerjileri, ilaç allerjileri,arı alerjileri, ürtiker (kurdeşen) çeşitleri, anjiyoödem (dudak, dil, göz kapakları ve genital bölge gibi derin cilt dokularında şişlikler), alerjik egzema (atopik dermatit) ve anafilaksi (ağır alerjik reaksiyon) gibi alerjik hastalıkların tanı, tedavi ve takipleri yapılmaktadır. Allerjik hastalıkların belirtileri çocuklarda ciltte kaşıntı, kızarık kabarıklıklar, şişlikler, egzema gibi cilt bulguları şeklinde; uzun süren tekrarlayıcı kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste duyulan hırıltı/hışıltı veya sıkışma hissi gibi solunum belirtileri şeklinde; burunda kaşıntı, akıntı, peş peşe hapşırık, burun tıkanıklığı gibi burun belirtileri şeklinde; gözlerde kaşınma, sulanma ve kızarıklık gibi göz belirtileri şeklinde veya karın ağrısı, ishal, kusma, kakada kan/mukus görülmesi gibi sindirim sistemi belirtileri şeklinde olabilmektedir.

Kliniğimizde allerjik hastalıkların yanı sıra, çocuklarda sık hastalanmaya neden olan bağışıklık sistemi eksiklikleri ile ilgili hastalıkların (immün yetmezlik) tanısal testleri, takip ve tedavileri de yapılmaktadır. Bağışıklık eksikliği tanısı alan hastalara gerekli görüldüğü takdirde antikor tedavisi damar içi (IVIG) veya cilt altı (SCIG) olarak verilebilmektedir.

Kliniğimizde, poliklinik hizmetlerinin verildiği 1 adet Çocuk Allerji & İmmünoloji Polikliniği; allerji deri testleri, ilaç/ besin karşılaştırma testleri, solunum fonksiyon testlerinin yapıldığı; allerjenlerle aşı tedavileri (immünoterapi) ve alerjik hastalıkları ilgili diğer özellikli tedavilerin ( Anti IgE gibi ) uygulandığı 1 Adet  Çocuk Allerji Test Odası bulunmaktadır. Ayrıca bağışıklık eksikliği olan hastalarımızın tedavilerini alabilmeleri için ayaktan tedavi hizmetlerinin verildiği 1 adet Ayaktan Tedavi Ünitesi bulunmakta olup, yataklı servisimiz 2. katta Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisinin içerisinde yer almaktadır.  

Sunulan Hizmetler:

  • Poliklinik hizmetleri
  • Yatan hasta hizmetleri
  • Ayaktan tedavi hizmetleri
  • Allerji deri testleri (prik intradermal ve yama testleri)
  • Besin ve İlaç allerjileri ile ilgili tanısal testler (deri testleri, kan testleri provokasyon/ karşılaştırma testleri) ve ileri tedavi yöntemleri ( desensitizasyon/duyarsızlaştırma tedavileri )
  • İlaç allerjileri ile ilgili tanısal testler (deri ve karşılaştırma testleri)
  • Solunum fonksiyon testleri
  • Reverzibilite ve Bronş provokasyon testleri
  • Alerjen ile immünoterapi (Allerjen ile Duyarsızlaştırma/ Aşı Tedavisi)
  • Eğitim Hizmetleri
  1. Yan dal uzmanlık ve Pediatri asistan eğitimi
  2. Tıp doktoru eğitimi
  3. Hasta ve yakınlarının eğitimi

Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe günleri öğle saatlerinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Ulusal veya Uluslararası dergilerde yayınlanmış güncel makaleler tartışılmakta, vaka toplantıları ve seminer sunumları gerçekleşmektedir. Salı, Perşembe günleri öğle saatlerinde bölüm içi yan dal eğitimi yapılmaktadır. Kliniğimizde tek merkez veya çok merkezli olarak Çocuk Allerji ve İmmünoloji Bilimi ile ilgili çalışmalar yapılmakta ve ulusal/ uluslararası dergilerde yayınlanmaktadır.

Poliklinik hizmeti:

Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cuma günleri 08.30-12:00 ve 13.30-16.30 saatleri arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Poliklinikler Binası (Mavi bina) birinci katta bulunan Çocuk Allerji & İmmünoloji Polikliniğinde hizmet sunulmaktadır. Hastaların muayene olabilmek için aşağıda belirtilen numaralardan veya web sitesinden önceden randevu almaları gerekmektedir. Randevusu bulunan hastalar verilen randevu tarihinde ve saatinde aynı katta bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sekreterliğinden poliklinik girişlerini yaptırdıktan sonra poliklinik kapı üzerinde veya koridorda bulunan ekrandan randevu saatlerine göre çağrılarak alınmaktadır. Ancak muayene sırasında 1 yaşından küçük bebeklere ve engellilere öncelik tanınmaktadır. Acil hastalar hastanemiz bünyesindeki Çocuk Acil Polikliniğinde değerlendirilmektedir. Buradaki ön değerlendirme sonrasında Çocuk Allerji & İmmünoloji Bölümünden konsültasyon istenebilmektedir.

Çocuk Allerji & İmmünoloji Polikliniğinde görülen hastaların sonuçları öğleden önce 11:00-12:00 ve öğleden sonra 15:00-16:00 arası sorumlu öğretim üyesi ile birlikte değerlendirilmektedir. Bu saatler eğitim dönemi içerisinde değişiklik gösterebilmektedir.

Kliniğimizde solunum fonksiyon testleri aynı gün yapılabilmektedir. Diğer testler test öncesi hazırlık gerektirdiğinden randevulu yapılmaktadır. Kliniğimizde Çarşamba günleri allerjen ile immünoterapi (halk arasında allerji aşısı olarak bilinen tedavi), anti IgE tedavisi (halk arasında astım aşısı olarak bilinen) tedaviler uygulanmakta ve ilaç/ besin ile provokasyon (karşılaştırma) testleri yapılmaktadır.  

 

 

Allerji Deri Testleri

Deri prik testleri hızlı ve güvenilir sonuç veren, duyarlılığı oldukça yüksek tanısal testlerdir. Her yaşta yapılabilmektedir. Ancak bu testler yapılmadan önce Çocuk Allerji&İmmünoloji uzmanı tarafından görülüp testlerin gerekli olup olmadığı, gerekli ise hangi alerjenlerle test yapılması gerektiği belirlenmelidir. Allerji deri testlerinin güvenilir sonuç verebilmesi için testten en az 1 hafta önce testleri etkileyebilecek ilaçların (antihistaminik içeren allerji ilaçları veya soğuk algınlığı/ grip için kullanılan ilaçlar veya ağız, damar veya kas içine uygulanan kortizonlu ilaçlar gibi) kesilmesi gerekmektedir.

Deri prik testleri genellikle ön kol iç yüzüne uygulanmaktadır. Test için sıvı halde standardize test solüsyonu cilde damlatılır ve steril özel bir plastik veya metal uç ile allerjenin cildin üst tabakasına ulaşması sağlanır. Test sonucunun herhangi başka bir nedenden etkilenip etkilenmediğini kontrol etmek amacıyla allerjenlerle eş zamanlı pozitif (Histamin) ve negatif kontrol testleri de uygulanır. Test ağrısız kabul edilmekle birlikte test sırasında sinek ısırması şeklinde geçici, hafif bir acı duyulabilmektedir. Test uygulandıktan 15 dakika sonra değerlendirilir. Bu testlerde her pozitif sonuç allerji olduğu anlamına gelmeyebileceği gibi; her negatif sonuç da allerji olmadığını göstermeyebilir. Bu nedenle test sonuçlarının Çocuk Allerji doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Allerji deri testleri, polenler, ev tozu akarları, hayvan tüyleri, küf sporları gibi solunum allerjenleri ile; süt, yumurta, kuruyemişler gibi besinler ile ilaçlar veya arılar ile yapılabilmektedir.

İlaç veya besin allerjileri ile ilgili geç tip alerjik reaksiyonlarda, içine allerjenlerin yerleştirildiği özelbir materyalin cilde yapıştırılması şeklinde yapılan ve 72 veya 96 saat sonra değerlendirilen deri yama (patch) testleri de kliniğimizde uygulanmaktadır.  

 

Solunum fonksiyon testi

6 yaş ve üzeri çocuklarda Spirometre adı verilen özel bir cihaz yardımı ile akciğer fonksiyonlarının, havayolu akım ve hacimlerinin ölçülmesi işlemidir. Çocukların teste uyumunu sağlamak amacıyla bilgisayar destekli “balon patlatma”, “bulutlara ulaşma” gibi oyunlarla uygulanmaktadır. Aynı zamanda geri dönüşümlü hava yolu darlığı veya havayolu aşırı duyarlılığını ölçmek için daha ileri testler yapılabilmektedir.   

 

 İmmünoterapi (Allerjen ile Aşı Tedavisi):

Allerjik astım, alerjik nezle veya arı allerjilerinde tedavi için gerekli kriterleri taşıyan hastalara allerjen ile aşı tedavisi (immünoterapi) uygulanmaktadır. İmmünoterapi, uygulanan alerjene karşı vücudun artık alerjik yanıt oluşturmamasını (duyarsızlaşması) amaçlayan bir tedavi yöntemi olup, hastanın kliniğine göre 3-5 yıl arası sürmektedir. İmmünoterapi kliniğimizde deneyimli ve eğitimli hemşireler tarafından Çocuk Allerji Uzmanı gözetiminde cilt altı olarak uygulanmaktadır.

Besin veya İlaç Karşılaştırma Testleri:

Besin veya ilaç allerjisi şüphesi bulunan hastalarda tanıyı kesinleştirmek veya kanıtlanmış besin veya ilaç allerjisi bulunan hastalarda alerjilerinin geçip geçmediğini belirlemek amacıyla kliniğimizde “tek kör” veya “çift kör plasebo kontrollü” olarak provokasyon (karşılaştırma) testleri yapılmaktadır.

 

Besin veya İlaç Allerjilerinde Duyarsızlaştırma (Desensitizasyon) Tedavisi:

Kanıtlanmış besin allerjisi devam eden veya alınması zorunlu bir ilaca kanıtlanmış allerjisi bulunan hastalarda güncel rehberler eşliğinde hastalara özel planlanan programlarladesensitizasyon duyarsızlaştırma tedavileri yapılabilmektedir.

Çocuk Allerji Test Odasında, testler veya tedavi sırasında gelişebilecek her türlü alerjik reaksiyonlara hızlı ve doğru bir şekilde müdahale edebilecek deneyimli ve eğitimli hemşireler, uzman doktorlar ve müdahale ekipmanları hazır bulunmaktadır.

 

 

Çocuk Allerji&İmmünoloji Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç Dr Ebru ARIK YILMAZ

Eğitim: Tıp Doktoru (1998-2004, Çukurova Üniversitesi, Adana)

              Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı (2005-2010, Dr Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH, Ankara)

              Çocuk Allerji ve İmmünoloji Uzmanlığı (2010-2014, Hacettepe Üniversitesi)  

 

İLETİŞİM

Bölümümüze Ulaşmak İçin:

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Poliklinikler Binası (Mavi bina) 1. Kat, Kınıklı Kampüsü

Telefon:  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sekreterliği 0 (258) 296 60 00 (5400) (08:00-17:00)

                 Çocuk Allerji Polikliniği 0 (258) 296 60 00 (5494) (16:00-17:00 arası arayabilirsiniz)

                 Çocuk Allerji Test Odası 0 (258) 296 60 00 (5495) (Almış olduğunuz test randevunuzu değiştirmek için 15:00-16:00 arası arayabilirsiniz) 

Randevu için: 0 (258) 296 60 00 no’lu telefondan randevu bölümünü (81) tuşlayarak Çocuk Allerji & İmmünoloji bölümünden randevu alabilirsiniz. Ayrıca https://hastane.pau.edu.tr/online-randevu adresinden online randevu alabilirsiniz.  

Özel muayene olmak için 0 (258) 296 60 00 no’lu telefondan dahili 5400 veya 5475’i tuşlayarak bilim dalı sekreterinden randevu alabilirsiniz.