Ana Sayfa / Haber / AĞZININ İÇİNDEN ALINAN DOKU İLE İDRAR YOLU DARLIĞI TEDAVİ EDİLDİ

AĞZININ İÇİNDEN ALINAN DOKU İLE İDRAR YOLU DARLIĞI TEDAVİ EDİLDİ

AĞZININ İÇİNDEN ALINAN DOKU İLE İDRAR YOLU DARLIĞI TEDAVİ EDİLDİ

PAÜ Hastanesinde yapılan tedavilerle idrar yolu darlıkları çözümsüz değil; yanağından alınan doku ile idrar yolu darlığı tedavi edildi


Özellikle ileri yaştaki erkeklerde prostat ameliyatı, sonda takılması ya da kaza gibi nedenlerle oluşan idrar yolu darlıklarında yeni ameliyat yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınabiliyor.Denizli’de yaşayan emekli işçi Mehmet Koparan (59), prostat büyümesi nedeni ile kapalı yöntemle (TUR) prostat ameliyatı olduktan sonra şikayetlerinin düzelmemesi üzerine yapılan incelemelerde idrar yolunda ameliyat sonrasında darlık geliştiği tespit edilmiş. Daha sonra tekrar kapalı (endoskopik) yöntemle darlığının açılması için birkaç kez ameliyat edilmesine rağmen sonuca ulaşılamamış ve her seferinde hastalığı tekrarlamış. Son çare olarak Pamukkale Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı’na başvuran Mehmet Koparan ‘a Prof.Dr. Zafer Aybek ve Yrd.Doç.Dr. Ali Ersin Zümrütbaş tarafından yapılan operasyonla yanağının iç kısmından doku parçası (mukoza) alınarak idrar yolunun dar olan kısmına nakledildi.


Pamukkale Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kontinans Derneği Başkanı Prof.Dr. Zafer Aybek, operasyon sonrası yaptığı açıklamada, özellikle prostat şikayetleri nedeni ile yapılan kapalı ameliyatlarda çoğunlukla sonuç başarılı olsa da hastaların yaklaşık yüzde 5’inde bu tür darlıkların görülebildiğini belirtti. Bunun dışında idrar yolu enfeksiyonları, trafik kazaları, sonda takılması gibi nedenlerle de darlıkların gelişebildiği ve bu tür idrar yolu darlıklarının tedavisinde öncelikle endoskopik (kapalı) yöntemlerin denenmesi gerektiğini ancak başarılı olunamıyorsa kapalı yöntemlerde ısrar edilmeyerek açık cerrahi ile uygun şekilde bu hastaların tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. İdrar yolu darlıklarında açık cerrahi yöntemlerin eskiden de bilindiğini ve uygulandığını ifade eden Prof.Dr. Zafer Aybek, günümüzde bu hastalığın daha iyi anlaşıldığını ve cerrahi prensiplere dikkat edilerek doğru yöntemle yapıldığında başarı oranlarının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür darlıkların başka bölgelerden alınan dokularla da tedavi edilebildiğini ancak özellikle deri kullanılması durumunda yeni yapılan idrar yolunda kıllanma olabildiğini, bu nedenle yanak içi dokularını tercih ettiklerini de ekledi.