Ana Sayfa / Haber / AŞI SAKATLIKTAN VE ÖLÜMDEN KORUR

AŞI SAKATLIKTAN VE ÖLÜMDEN KORUR

AŞI SAKATLIKTAN VE ÖLÜMDEN KORUR

Aşılar; kişide hastalık yaratmadan bir infeksiyon ajanını taklit edip sanki vücutta doğal bir infeksiyon varmışçasına vücudun özel savunma mekanizmalarını harekete geçirerek bağışıklık sağlarlar. Kişi daha sonra infeksiyon etkeni ile karşılaştığında aşı dolayısı ile oluşan bağışıklık kişiyi hastalanmaktan korur.

PAÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Ergin  Genişletilmiş Bağışıklık Programı çerçevesinde aşılama programlarınin başarılı şekilde uygulandığını aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlıkları ve ölümleri önlediğini belirtti.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sağlık Bakanlığı tarafından İlköğretim 1. sınıfta öğrenim gören öğrencilere DaBT-İPA (dörtlü karma) ve KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşıları uygulanacaktır. Anasınıfında KKK aşısı uygulanmış olan çocuklara ilköğretim 1. sınıfta KKK aşısı uygulanmayacak, sadece DaBT-İPA aşısı uygulanacaktır.DaBT-İPA aşısı difteri (kuşpalazı), boğmaca, tetanoz ve çocuk felci hastalığından, KKK aşısı ise kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarından korumaktadır. Ortaokul 4.sınıfta (8. sınıf) öğrenim gören öğrencilere Td (tetanoz-difteri) aşısı uygulanacaktır. Td aşısı ise tetanoz ve difteri hastalıklarından korumaktadır. Bu aşılar pekiştirme dozları olup bebeklik döneminde uygulanan aşıların sağladığı bağışıklığın güçlendirilmesi ve koruyuculuk süresinin uzatılması amacıyla uygulanmaktadır. Difteri, boğmaca, tetanoz ve çocuk felci ağır seyreden sıklıkla ölümle sonuçlanan hastalıklardır.  Kızamık yakın tarihte dünya üzerinde salgınlar yapmış, ülkemizde de aşı öncesi dönemde çok sayıda ölüm ve sakatlıklara yol açmıştır. Günümüzde aşılama sayesinde nadir görülmektedir.   Kabakulak; menenjit, kısırlık ve sağırlık gibi ciddi sonuçlara, kızamıkçık ise beyin iltihabı ile sakat doğumlara neden olabilmektedir. 

 KKK Aşısının yapılmaması gereken durumlar:   Aşı ve bileşenlerine karşı anafilaktik reaksiyon ve bazı immün yetmezlik durumlarıdır. Yumurtaya karşı anafilaktik veya anafilaktoid reaksiyon dışındaki hafif yumurta allerjileri aşıya engel değildir.

DaBT-İPA (Difteri, asellüler Boğmaca, Tetanoz ve İnaktif Polio) Aşısı   yapılmaması gereken durumlar: DaBT’ye bağlı ensefalopati (Boğmaca bileşeni çıkarılarak takvime devam edilir.)

DT / Td (Difteri Tetanoz Aşısı) Aşısı yapılmaması gereken durumlar; Aşı ve bileşenlerine karşı anafilaktik reaksiyondur.

Prof.Dr.Ergin;”Üniversitemizde riskli durumu olan çocuklarımızın gerekli muayene ve incelemeler yapılarak aşı uygulandığını, velilerimize aşı ile korunabilir hastalıklara karşı korumak için çocuklarını aşılarını yaptırmaya davet ediyor, allerjik ve riskli durumlarda ise hekime danışılmadan karar verilmemesini öneriyoruz.” Dedi.