Ana Sayfa / Haber / BEDENİNİZLE TIP EĞİTİMİNE KATKI VERİN

BEDENİNİZLE TIP EĞİTİMİNE KATKI VERİN

BEDENİNİZLE TIP EĞİTİMİNE KATKI VERİN

Tıp Fakültesi öğrencileri ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavra vazgeçilmez bir eğitim materyalidir.  Kaliteli sağlık hizmetinde en önde gelen unsur sağlık elemanlarının iyi yetişmiş olmasıdır. Sağlık alanındaki bilgiler çok hızlı bir şekilde artmakta ve yenilenmektedir Anatominin olmazsa olmazı insan bedeni üzerinde yapılan eğitimdir. 

Pamukkale Üniversitesi Anatomi AD. Başkanı Prof  Dr Mehmet Bülent ÖZDEMİR kaliteli  bir anatomi eğitimi için en fazla 6 öğrencinin bir kadavra üzerinde çalışmasının uygun olduğunu ne yazık ki ülkemizde bu oranın istenilenin çok altında olduğunu belirtti. Hatta bazı tıp fakültelerinde kadavra bulunmamaktadır. Artan tıp fakültesi ve tıp öğrencisi sayısı bu yetersizliğin temel nedenlerinden biridir. Gelişmiş ülkelerde kadavra halkın bağışları ile sağlanmaktadır.  Ne yazık ki, ülkemizde kadavra bağışı yok denecek kadar azdır. 78 milyonluk Türkiye’de senede sadece 1-2 kişi kendini bağışlamaktadır.

Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi kadavra sayısı açısından diğer fakültelere göre oldukça iyi durumda diyebiliriz. Kadavra sayımız 6 adettir. Şimdiye kadar Anabilim Dalımıza 2 bağış olmuştur. Bağış yapmış fakat halen hayatta olan kişiler mevcuttur. 

Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi AD ayrıca “cesetleri ilaçlama ve muhafaza etme bölge istasyonu”dur. Afet ve benzeri durumlarda 17 adet cesedi sağlıklı koşullar altında muhafaza edebilecek alt yapı ve donanıma sahiptir. 

  Fakülteler vücudu bilimsel çalışmaya uygun olmayan bağışları kabul etmeyebilir. AIDS, sarılık (Hepatit B ve C) gibi çalışanların ve öğrencilerin sağlığını etkileyecek hastalığı olanlar eğitim amaçlarına uygun değildir. Kadavralar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra  bağışçının kendisine ait bir mezar yeri mevcut ise belirtilen yere defnedilir

Ölen bir insanın yaşayanlara verebileceği, hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek en değerli hediyesi, bedenini insanlığın ve bilimin gelişimine adamaktır.  İslam Dinince de caiz olan kadavra bağışı (Diyanet İşleri Başkanlığı) ile birçok hekimin yetişmesine yardımcı olabilirsiniz. PAÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr.Çağdaş ERDOĞAN kadavra bağışı ile yüzlerce belki de binlerce insanın yaşamının kurtulmasına, hastalıklarının tedavi edilmesine katkıda bulunabileceklerini bu konuda tıp fakültelerinin Anatomi Anabilim Dallarına başvurulması gerektiğini bildirdi.

Bedenini bağışlamak isteyenler için danışman bilgileri;

PAÜ HASTANESİ ANATOMİ AD.  KINIKLI

Prof Dr Mehmet Bülent Özdemir, tel: 0 258 2961607