Ana Sayfa / Haber / GAMMA KNIFE UNITESİ ARTIK PAU HASTANESINDE

GAMMA KNIFE UNITESİ ARTIK PAU HASTANESINDE

GAMMA KNIFE UNITESİ ARTIK PAU HASTANESINDE

GAMMA-KNIFE ÜNİTESİ ARTIK PAÜ ‘DE  

Türkiye’ de çok az merkezde bulunan Gamma-Knife ünitesi Pamukkale Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feridun ACAR önderliğinde ve Denizli’nin sevilen girişimcilerinden Mahir MANİSALI’ nın katkılarıyla artık Denizli’ de. 23.08.2016 tarihinde hizmete başlayan merkez büyük bir emek ve özveri sonucu Denizli ve çevre illere kazandırıldı.

Gamma-Knife Nedir?

Gamma knife beyin cerrahlarının beynin anormal alanlarında, herhangi bir kesiğe gerek kalmadan ameliyat yapabilmelerine olanak sağlayan olağanüstü bir yöntemdir. Radyasyon tedavisinden farklılık gösteren bu cerrahi yöntemde tedavi tek seansta tamamlanır. Genellikle açık beyin cerrahisinin mümkün olmadığı ya da yüksek risk taşıdığı durumlarda tercih edilen bir yöntemdir.

Gamma knife ile tedavi nasıl yapılır?

Öncelikle başın sabit tutulabilmesi için kafaya bir metal çerçeve sabitlenir. Bu, tedavinin doğru olarak yapılabilmesi ve radyasyonun tam gereken yere verilebilmesi için hayati önem taşır. Hafif bir kahvaltının ardından hastaneye gelen hastaya yaklaşık 10 dakika içinde metal çerçevesi uygulanır. Bu işlem sırasında çerçevenin kafaya yerleştirildiği bölgelere lokal anestezi uygulanır.

Çerçevenin iyice yerleştirilmesi sonrası hastalıklı alanın görüntüsü alındıktan sonra tedaviye geçilir. Çerçevede gereken pozisyon alınır, hasta tedavi makinasına yerleştirilip mümkün olduğunca rahat ettirilir. Yapılacak işlemler kendisine anlatılır. Daha sonra hasta makinanın içine doğru kaydırılır ve ışın tedavisine başlanır. Her bir ışın gerekli sürede doğru yere verildikten sonra hasta makinadan çıkartılır, çerçevesi alınır ve serviste izleme alınır.

Gamma knife ile hangi tip beyin tümörleri tedavi edilebilir?

Gamma knife ile hem iyi huylu beyin tümörleri (menenjiomalar, hipofiz adenomları, akustik nöromalar) hem de kötü huylu beyin tümörleri (beyin metastazları, glial tümörler) tedavi edilebilmektedir. Ayrıca gamma knife beyin tümörü dışında, damarsal beyin hastalıkları (arteriovenöz malformasyonlar) ve fonksiyonel beyin hastalıklarında (trigeminal nevralji, parkinsonizm, epilepsi) da kullanılmaktadır.

Merkezimizde ilk uygulama beyin tümörü nedeniyle takip edilmekte olan hastamıza uygulandı. Uygulama sonrası kutlamaları kabul eden Prof. Dr. Feridun ACAR Pamukkale Üniversitesi Hastanesi  Bünyesinde açılan Gamma-Knife Ünitesinin başta Denizli ve çevresinde bulunan ve beyin tümörü ve benzeri cerrahi gerektiren hastalıklardan tedavi bekleyen vatandaşlar olmak üzere tüm ülkeye hayırlı olmasını diledi.