Ana Sayfa / Haber / MENOPOZ GÜNÜ

MENOPOZ GÜNÜ

MENOPOZ GÜNÜ

Menopoz, kadında overlerde yumurtlama kaybını takiben adet siklusunun kalıcı olarak kesildiği duruma verilen latince isimdir.

Menopoz süreci bazı kadınlarda fark edilmeyen hafif reaksiyonlar gösterirken bazı kadınlarda ise çok ağır ve çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir.

En sık karşılaşılan menopoz belirtileri şöyledir:

  • Adet düzensizliği
  • Ateş basması gibi vazomotor belirtiler
  • İdrar yolları, vajina ve etraf dokularda zayıflık ve hacim kaybı
  • Östrojenin uzun vadede eksikliğine bağlı sağlık problemleri: osteoporoz (kemik erimesi) ve kardiyovasküler (kalp damar ) hastalıklar

Menopoz belirtilerine dair yaşam önerileri:

Menopozun sık belirtilerinden biri olan ani ateş basmalarına nelerin sebep olduğunu gözlemleyin. Kafein, alkol, sıcak bir oda, stres ayrı ayrı ani ateş basmasını tetikleyen sebepler olabilir. Aniden ateş bastığı zaman ağzınızdan ve burnunuzdan derin bir nefes alıp sakin olun. Zor durumlar için doktorunuza danışın.

Menopozda geceleri ateş basmaları 3 dakika veya daha fazla olabilir, uykunuz bölünüp sırılsıklam ter içinde kalabilirsiniz. İnce pijamalar alın.

  • Yastığın altına bir poşet dondurulmuş bezelye koyun.
  • Gece boyunca yastığı çevirip soğuk tarafına yüzünüzü koyun.
  • İnce bir yorgan veya pike kullanın.
  • Başucunuza bir fan koyun.

Menopoz belirtileri ile mücadelede uyku kalitenizi arttırmak çok önemlidir. Yoga, meditasyon gözünüzü kapatıp sakinleşmenize yardımcı olabilir. Yatmadan 3 saat önce egzersiz yapabilirsiniz. Sütün içinde rahatlamanıza yardımcı olacak bir madde vardır , geece ılık süt içip uykuya geçmeyi deneyebilirsiniz. Uykuya dalana kadar bir şeyler okumak da uyku problemine karşı oldukça ektilidir. Tüm bunlara rağmen uykuya geçmekte zorluk yaşıyorsanız doktorunuza uyku sorunlarınızı danışın.

Menopoz sürecinde hormon değişikliklerine bağlı olarak vajinanın daha ince ve kuru olması halinde ağrılı seks olabilir. Artık günümüzde bu konuda kadınların yardımcısı olabilecek birçok ürün geliştirilmiş durumdadır. Reçetesiz, su bazlı vajinal kayganlaştırıcı ve vajinal nemlendirici ürünleri deneyebilirsiniz. Menopoz döneminde seks için daha fazla zaman ayırın.

Menopoz döneminde heyecanlanmak, çabuk sinirlenmek, ağlama krizleri kadınlarda görünen ortak sorunlardandır. Yoga ve mediatsyon burada da size yardımcı olabilir. Ayrıca ailenizle ve arkadaşlarınızla eğlenceli bir şeyler yapabilirsiniz. Ruh halinizi değiştirmek için doktorunuz, düşük dozda doğum kontrol hapı, antideprasanlar veya alternatif tedaviler önerebilir.

Menopoz zamanında migren daha da artabilir veya ilk kez görünebilir. Eğer ani sıcak basmaları boyunca ortaya çıkıyorsa, nelerin tetiklediğini gözlemleyin. Böylece ağrıları azaltmak için gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Açlık baş ağrınızı tetikler, gün boyunca küçük öğün yemek size yardımcı olur. Uyku eksikliği menopozda baş ağrılarının başka bir nedendir. Eğer geceniz berbat geçtiyse gün içinde şekerleme yapmayı denemelisiniz.

Saçlarınız menopoz döneminde incelebilir veya daha hızlı dökülebilir. Yüzde istenmeyen tüylerde menopoz döneminde canınızı sıkabilir. İstenmeyen tüyler için ağda, beyazlatmak, gibi çözümleri deneyebilirsiniz.

Ergenlikten sonra menopoz döneminde de sivilce bir diğer ortak bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Saç ve cilt sorunlarınız devam ediyorsa cilt doktoruyla konuşun.

Menopoz döneminde bir diğer önemli sorun; odaklanmak ve bulanık düşünceyle mücadele etmek olarak karşımıza çıkıyor. Hobi ve dil gibi yeni şeyler öğrenmek için gayret göstermek menopoz döneminde zihinsel gelişimimize çok katkı sağlayabilir.