Ana Sayfa / Haber / PAÜ HASTANESİNDE AĞIZ DERİSİNDEN İDRAR YOLLARI AMELİYATLARI BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR

PAÜ HASTANESİNDE AĞIZ DERİSİNDEN İDRAR YOLLARI AMELİYATLARI BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR

PAÜ HASTANESİNDE AĞIZ DERİSİNDEN İDRAR YOLLARI AMELİYATLARI BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR

PAÜ HASTANESİNDE AĞIZ DERİSİNDEN İDRAR YOLLARI AMELİYATLARI  BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR

Pamukkale Üniversitesi Hastanelerinde  yanaktan alınan parça ile idrar yollarına yama yapıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Üroloji AD. Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zafer AYBEK operasyon hakkında bilgi verdi. İdrar yolları darlıkları  (üretra darlıkları) sıklıkla erkeklerde nadiren de kadınlarda görülür. Erkek idrar yolları kaza sonrası kopabilir. Bu durum genellikle kalça kemik kırıkları ile beraberdir ve idrar yolunun arka tarafında prostatın bitimindeki dar bölgede görülür. Hasta idrarını yapamaz bir süre karnından idrar torbasına konulan sonda ile idrarını boşaltabilir. Bir süre kazanın etkileri azaldıktan sonra idrar yollarına endoskop ile bakılarak kopmanın tam yeri belirlenir. Açık ameliyat ile darlık bölgesi çıkartılıp sağlam idrar yolu birbirine dikilir. Çok küçük alanda dikkatle yapılması gereken bir ameliyattır. İlk hastamız bu yakınmalar ile gelen bir hastamızdı. Ameliyatı sonrası idrarını karnındaki sondası olmadan yapabiliyor.

İkinci hastamız; bu tip darlıklar kaza sonrası ezilme, idrar yolları iltihabı sonrası uzun süre sonda takılması, o bölgenin iyi kanlanamaması bazen de nedeni bilinmeyen sebepler ile görülebilir. Bu durumlarda genellikle darlık bölgesinin endoskop yardımı kapalı yöntemle genişletilmesi veya kesilmesi yöntemi bir çok kez uygulanır. Ancak günümüzde bunun böyle olmaması gerektiğini biliyoruz. Bir belki en fazla iki kez uygun vakalarda uygulanması gerekir. Bu durumlarda artık kapalı yöntemler ile devam etmemek açık ameliyat ile cerrahi tedavi yapmak gerekir. Yöntemler darlık kesimin çıkarılması veya yama ile dar bölgenin genişletilmesidir. Son yıllarda güncel tedavi yöntemi ağız içi derisinin yama olarak kullanılmasıdır.  Ülkemizde bu cerrahinin ilk uygulayanları olarak kliniğimizde bizde ağız içi derisini yama olarak kullanıyoruz. Ağız içi derisinin kullanılmasının nedeni kıl çıkmıyor olmasıdır. Çünkü vücudun başka bir bölgesinden alınan derilerde kıl çıkabilir sonrasında idrar yolunda sorun yaratabilir. Diğer bir avantajı konulan yama daha az sıklıkla büzüşme göstermesidir. İkinci hastamızda ağız içinden alınan deri ile dar bölgeyi onardık. Daha önce kapalı yöntemler ile genişletilmeye çalışılmış başarılı olmamıştı. Şimdi idrarını rahat yapabiliyor.  10-15 cm kadar olan uzun darlıklarda gerekirse ağız içinin iki yanından alınan deri ile onarma yapılabilmektedir.

Prof. Aybek; bu tür vakaların hastanemizde başarılı operasyonlarla tedavi edildiklerini ve bu hastaların tedavi sonrası yine yakın takip edilmesi gerektiğini, oluşabilecek düşük orandaki darlıklar açısından bilgilendirilmesi gerektiğini de belirtti.