Ana Sayfa / Haber / PAÜ HASTENELERİ BİRİNCİLİK ÖDÜLÜNÜ ÜÇÜNCÜ KEZ KAZANDI

PAÜ HASTENELERİ BİRİNCİLİK ÖDÜLÜNÜ ÜÇÜNCÜ KEZ KAZANDI

PAÜ HASTENELERİ BİRİNCİLİK ÖDÜLÜNÜ ÜÇÜNCÜ KEZ KAZANDI

PAÜ HASTENELERİ  BİRİNCİLİK  ÖDÜLÜNÜ ÜÇÜNCÜ KEZ KAZANDI  

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Hacer ERGİN’in yönetimindeki tez çalışması, 17-20 Nisan 2016 tarihlerinde Antalya’da yapılan Ulusal Neonatoloji Kongresi’nde (UNEKO-24) “Preklinik Sözlü Bildiri Birincisi” oldu.

Prof. Dr. Hacer Ergin’in yönetimindeki “Yenidoğan rat astrositlerinde deneysel olarak oluşturulan bilirübin toksisitesine kafeinin etkisi” başlıklı çalışma Pediatri Anabilim Dalı asistanı Dr.Mehmet Deliktaş, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Asistanı Dr.Şakir Akgün, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Akça, Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özmert MA. Özdemir, Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özdemir tarafından yürütülmüştür. Bu çalışmada ilk defa prematüre rat beyni primer kültürüyle elde edilen astrosit hücrelerinde, sarılık etkeni bilirübinle toksisite oluşturularak; günlük hayatta çay ve kahveyle bolca tüketilen kafeinin etkisi araştırılmıştır.

Doğum ağırlığı 1500 gr’dan, gebelik yaşı 32 haftadan küçük prematürelerin solunum merkezleri iyi gelişmediğinden, sık sık apne (solunum kesilmesi) problemi yaşamaktadırlar. Kafein prematüre apnesinin tedavisinde 40 yıldır kullanılan eski ancak eskimeyen bir ilaç olup; ayrıca prematürelerde akciğeri, beyni ve gözü oksijensizlik ve aşırı oksijene bağlı hasardan koruduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada ilk defa doğumdan sonra ilk saatlerde başlanan kafeinin, prematürelerde sarılığa bağlı beyin hasarını da azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca bu çalışma 2-5 Haziran 2016 tarihlerinde İtalya’nın Napoli şehrinde yapılacak uluslararası bir bilimsel toplantıda sunulmak üzere Türkiye’den seçilen dokuz çalışma arasına girmiştir.

Prof. Hacer Ergin ve arkadaşları ayrıca 2008 yılında anne sütü ve emzirme konulu çalışmalarıyla gözlemsel araştırmalar birincilik ödülünü, 2014’de prematüre sarılık modelinde eritropoetinin beyin koruyucu etkilerini gösteren çalışmalarıyla preklinik sözlü bildiri birincilik ödülünü de kazanmış ve birincilik sayısını üçe çıkarmıştır. Tıp Fakültesi eğitimini Ankara Üniversitesi’nde, Neonatoloji eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde tamamlayan Prof. Hacer Ergin, 1995 yılından itibaren Pamukkale Üniversitesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Neonatoloji Bilim Dalı’nın kuruluşunda ve bu günlere getirilmesinde özveriyle çalışmış, pek çok öğrenci, çocuk doktoru ve yenidoğan uzmanı yetiştirmiştir.

Pamukkale Üniversitesi’nde yenidoğan prematüre bebek sağlığı konusunda ekibiyle birlikte çalışmalarına devam eden Prof Hacer ERGİN ve arkadaşlarına başarılar diliyoruz.