Ana Sayfa / Haber / TÜRKİYEDE SAYILI, EGE BÖLGESİNDE İLK KAPALI WHIPPLE AMELİYATI PAÜ'DE YAPILDI

TÜRKİYEDE SAYILI, EGE BÖLGESİNDE İLK KAPALI WHIPPLE AMELİYATI PAÜ'DE YAPILDI

TÜRKİYEDE SAYILI, EGE BÖLGESİNDE İLK KAPALI WHIPPLE AMELİYATI PAÜ'DE YAPILDI

TÜRKİYEDE SAYILI, EGE BÖLGESİNDE İLK KAPALI WHIPPLE  AMELİYATI

 PAÜ'DE YAPILDI

 

Denizli'de ilk kez Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda Prof. Dr. Burhan KABAY ve Yrd. Doç. Dr. Onur BİRSEN tarafından laparoskopik  pankreatikoduodenektomi (Whipple) ameliyatı gerçekleştirildi.  Bu ameliyat Türkiye'de sayılı, Ege Bölgesinde ise ilk kez yapıldı.

PAÜ Genel Cerrahi Kliniğinde uygun olgularda rutin olarak bu yöntemin uygulanabileceğini belirten Prof. Dr. Burhan KABAY, "Sarılık ve karın ağrısı nedeniyle çeşitli hekimlere ve hastanelere başvuran hastamız bize ileri tetkik ve tedavi amacıyla sevk edildi. Yaptığımız tetkiklerde hastamızın pankreasının baş kısmında ameliyatla çıkarılabilecek tümör tespit edildi. Gerekli ameliyat öncesi hazırlıklar yapılarak laparoskopik ameliyat planlandı. Pankreas başı kanseri ameliyatı en zor ameliyatlardan birisidir. Cerrahi tekniğin öğrenilmesi ve öğretilmesi uzun yıllar almaktadır. Kliniğimizde 15 yıllık bir deneyimle 300 den fazla açık pankreas başı tümörü ameliyatı gerçekleştirdik. Kanser cerrahisi için bir başvuru merkezi olmamız nedeniyle de pek çok kanser ameliyatını bugüne kadar kapalı yöntemle yaptık. Bunlar arasında mide kanseri, kalın barsak kanseri, böbrek üstü bezi tümörleri ve pankreas kuyruk-gövde tümörlerini sayabiliriz. Tüm bu tecrübemizi yurt dışında aldığımız eğitimle de birleştirerek pankreas başı tümörlerine uygulamaya karar verdik. Bu ameliyat için diğer kapalı kanser ameliyatlarında kullandığımız cerrahi ekipmanımızı kullandık. Bu ekipmanlar pek çok hastanede de bulunmaktadır. Bizim farkımız ise cerrahi ekibimizin bu alandaki deneyimi ve bunları nasıl kullanabileceğini bilmesidir. Bu ameliyatın yapılması kadar planlanması da önemlidir.

Uzun ve yorucu bir ameliyat olduğundan ameliyatı iki ekip olarak planladık. Ekip arkadaşlarımla bu alanda yıllardır çalışmaktayım. Yaklaşık 4 saatlik bir süre içinde tümörü çıkardıktan sonra ameliyatı ikinci ekibe devrettim. Yrd. Doç. Dr. Onur BİRSEN mide-safrayolu-pankreas devamlılığını ince barsak ile tamamlamak üzere ameliyatı devraldı. Büyük bir özen ve dikkatle ameliyatın ikinci kısmını tamamladı. İkinci bir ekibin ameliyatı devralabilmesi cerrahi strateji açısından çok önemlidir. Bu strateji bu alandaki en ünlü cerrahlar tarafından şiddetle önerilmektedir. Başarımızı ekip ruhumuza borçluyuz." diye konuştu.

HİBRİD TEKNOLOJİ ŞART

Bu ameliyatların rutinde her hastaya uygulanabilmesi için hibrid teknoloji gerektiğini belirten Prof. Dr. Burhan KABAY, " Hibrid teknolojinin en önemli avantajı ameliyat süresinin kısalmasıdır. Ameliyat süresi kısaldığında bu ameliyatlar ileri yaştaki ve ileri evredeki hastalara da rahatlıkla uygulanabilir. Hibrid teknolojiyi şöyle açıklayabilirim. Bizim iki ekiple gerçekleştirdiğimiz ameliyatın birinci kısmının laparoskopik, ikinci kısmının ise robotik olarak yapılmasıdır. Yani tümörün safra kesesi ameliyatlarındaki gibi standart kapalı yöntemle serbestleştirilip çıkarılması, ikinci kısımdaki organ dikişlerinin robotik yöntemle konulmasıdır. Cerrahi robot kullanımıyla ameliyat süresi 3 saatten fazla kısaltılabilmektedir. Zor vakalarda ve standart kapalı yöntemle ilerlenemediğinde ise cerraha açığa geçme yerine robotik devam edebilme imkanı sağlamaktadır." diye bilgi verdi.

 

Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan 31 yaşındaki Yüksel Bayar ise, kendisini oldukça iyi hissettiğini belirterek, ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Burhan KABAY , Yrd. Doç.Dr. Onur BİRSEN ve ekibine teşekkür etti