Ana Sayfa / Haber / YENİLİKÇİ BİYOPSİ YÖNTEMLERİ

YENİLİKÇİ BİYOPSİ YÖNTEMLERİ

YENİLİKÇİ BİYOPSİ YÖNTEMLERİ

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde Yenilikçi Biyopsi Yöntemleri

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü, 24 yataklı Göğüs Hastalıkları Servisi, 10 yataklı Pulmonoloji Servisi ve 5 yataklı Pulmonoloji Yoğun Bakım Ünitesi ile hizmet vermektedir. Göğüs hastalıkları bölümü; Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Uyku Bozuklukları, Alerji ve Astım, Yoğun Bakım ve Mekanik Ventilasyon, Pulmoner Hipertansiyon, İnterstisyel Akciğer Hastalıkları, Akciğer Kanseri, Pulmoner Emboli, Akciğer Enfeksiyonları ve Tüberküloz gibi geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır. Solunum Fonksiyon Testleri, Allerji Testi, Bronkoskopi, Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS), EBUS eşliğinde transbronşiyal biyopsi gibi ileri tetkikler bölümümüzde aktif olarak yapılmaktadır.

Endobronşiyal ultrasonografi eşliğinde yapılan transbronşiyal ince iğne aspirasyonu (EBUS-TBNA), solunum yollarına ince bir tüp aracılığıyla girilerek uygulanır. Tüpün ucunda bir kamera ve ultrason cihazı bulunur. Kamera yardımıyla solunum yolları incelenirken, ultrason da solunum yollarının arkasında yer alan lenf nodlarını görmeyi sağlar. Eğer lenf nodlarında büyüme veya anormallik görülürse, bu bölgeden biyopsi (doku örneği) almak için bir iğne ile lenf nodlarına girilir. Bu yöntem, hem iyi huylu hem de kötü huylu (kanser gibi) hastalıkların tanısında yüksek doğruluk sağlar ve güvenlidir. Uzun yıllardır uyguladığımız bu teknik, bölümümüzde Prof. Dr. Erhan Uğurlu tarafından başarıyla gerçekleştirilmektedir.

Transbronşiyal mediastinal kriyobiyopsi, EBUS cihazı ile kriyo cihazının birleşmesi ile solunum yollarına girilerek lenf düğümlerinden daha büyük biyopsi örnekleri alınmasını sağlar. Kriyobiyopsi sırasında, biyopsi yapılacak dokular özel bir kriyo cihazı ile dondurulur ve ardından alınır. Bu yöntem, lenf nodlarından daha büyük ve kaliteli örnekler elde ederek tanı sürecini daha etkili hale getirir. Son 2-3 yıldır dünyada belli başlı merkezlerde uygulanan bu yöntemi Türkiye de uygulayan 2. merkez olarak uygulamaya başlamanın büyük gururunu yazşıyoruz.

Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nde transbronşiyal mediastinal kriyobiyopsi, hem akciğer kanseri hem de metastaz yapan kanserlerin tanısındaki yüksek başarısının yanı sıra, lenfoma ve granülomatöz hastalıklar (sarkoidozis, tüberküloz vb.) için de büyük bir adım olarak kabul edilmektedir. Yine bu yöntemle alınan büyük parçaların hedefe yönelik tedavi, akıllı tedavi gibi tedavilerin daha çabuk ve kolay olmasını sağlayacaktır. Dünya çapında henüz yeni uygulamaya başlayan bu yöntem, Pamukkale Üniversitesi’nde ilk defa başarıyla gerçekleştirilmiş olup, Prof. Dr. Erhan Uğurlu liderliğinde yapılan ilk vakalarla hastalarımıza önemli bir tanı avantajı sağlanmıştır. Girişimsel pulmonoloji alanındaki bu yenilik, hem üniversitemiz hem de bölge halkı için büyük bir ilerleme kaydetmekte olup, dünya genelindeki gelişmeleri takip ederek en iyi tanı ve tedavi yöntemlerini sunma kararlılığımızı sürdürmekteyiz.

Son söz olarak da kanserden korkmayın geç kalmaktan korkun.