Ana Sayfa / Birimler / Sosyal Pediatri

Sosyal Pediatri

 

Sosyal Pediatri

Sosyal Pediatri, çocuğun sağlıklı yaşamını destekleyen bir bilim dalıdır. Günümüzde tıp yeni boyutlar kazanmakta, klasik hastalıkların tanı ve tedavisi dışında koruyucu ve geliştirici hekimlik anlayışı giderek egemen olmaktadır. Bu anlayışta, çocuğun o anki hastalıklarını tedavi etmekle sorun bitmemektedir. Asıl önemli olan nokta; tıbbi bakım ve hastalığa yol açan olaylar için önlemlerin alınmasını sağlamak, koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmek ve sağlık politikalarında koruyucu ve geliştirici sağlık hizmetlerinin önceliğini vurgulamaktır. Sosyal Pediatri bu anlayışla; aile, toplum, eğitim, ekonomik durum ve sağlık politikalarının çocuk ve sağlığı üzerine olan etkisini saptar ve toplumun kaynaklarını kullanarak ülkedeki bütün çocuklara sağlık hakkını ulaştırabilme kavramı üzerine değerlendirmeler yapar.

 

Sosyal Pediatri alanındaki hizmetler 5 alanda yoğunlaşmaktadır:

  • Çocuğun gereksinimlerinin tanınması
  • İlgili sorunlara erken müdahale;
  • Hastalıklardan korunma;
  • Halkın sağlık, beslenme ve sosyal eğitimi;
  • Teknik personelin eğitimi ile sağlık hizmetinde organizasyon ve bu konu ile ilgili sosyal kuruluşlar arasında eşgüdüm ve işbirliğinin sağlanmasıdır.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’na bağlı Sosyal Pediatri Bilim Dalı iki alt birimden oluşmaktadır.

  1. Çocuk İzlem Polikliniğinde; (dahili 5398) Görüşme ve anamnez alma, anne-baba ve çocuk iletişiminin gözlenmesi, fizik muayene, büyüme durumunun izlenmesi, gelişimin izlenmesi, gelişim testleri (Denver 2 testi), tarama işlemleri, bağışıklama durumunun değerlendirilmesi, aile ve çocukla ilgili risklerin belirlenmesi ve aile için rehberlik gibi hizmetler gerçekleştirilmektedir. Ailelere çocuk sağlığı izlem muayenesi sırasında ve sonrasında anne sütü, emzirme, tamamlayıcı beslenme, gelişim, aşılama, aşı yan etkileri, ev kazalarından korunma, disiplin, çocuk istismarı ve ihmalini önleme, akut enfeksiyonlara yaklaşım, çocuk bakımı ve doğum sonrası depresyon konularında danışmanlık verilmektedir.
  2. Aşı Uygulama Odamızda; (dahili 5466) Birinci basamakta Aile hekimlerimizden yönlendirilmiş olan ve Anabilim Dalımızdaki diğer bilim dallarının önerdiği aşı uygulamaları Bilim Dalımızda yer alan Aşı Uygulama Odasında yapılmaktadır. Aşılama için özellikle aşılama takvimi gecikmiş olan, kronik sağlık sorunları dolayısı ile özel aşılama takvimi gerektiren, immun yetersizliği olan, alerjisi olan, solid organ transplantasyonu olan ve hematolojik malinitesi olan çocuk hastalar yoğunlukta olmak üzere rutin aşılama da yapılmaktadır.

 

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri

Poliklinikler Binası 1. Kat

Tel : 0258 296 5475

 

  • Sosyal Pediatri Bilim Dalı bünyesinde bir öğretim üyesi (Prof. Dr. Ahmet ERGİN)
  • bir araştırma görevlisi ve bir hemşire (Hemşire Fatma TURAN) görev yapmaktadır.